Az államháztartás névértéken számított konszolidált, adóssága az idei év közepén 32 432 milliárd forintot ért el, ami  GDP 70,2 százalékának felel meg, az uniós módszertannak megfelelően az Eximbank adósságát is figyelembe véve az úgynevezett maastrichti adósság 33 200 milliárd forinton állt, ami a GDP 71,9 százaléka a tavaly év végi 31 040 milliárd forint és 66,4 százalék után.
Az Eximbank nélkül számolt államadósság az első negyedévi 577 milliárd forint után a második negyedévben 1530 milliárd forinttal nőtt.
A GDP-arányos adósságráta emelkedésében az is megjelenik, hogy az MNB 46 200 milliárd forint alatti nominális GDP-becsléssel élt, ami alacsonyabb a tavalyi 46 786 milliárd forintos tényadatnál.
Az államháztartás kötelezettségeit az első negyedévi 422 milliárd forint után a második negyedévben 1947 milliárd forinttal  növelte a hosszú lejáratú államkötvények kibocsátása, amelyeket elsősorban a pénzügyi vállalatok, a háztartások és a külföldi befektetők vásároltak. A rövid lejáratú értékpapírokat továbbra is jelentős állománycsökkenés jellemezte a pénzügyi vállalatok és a háztartások nettó eladásai következtében - tette hozzá az MNB jelentése.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti, pixabay)