A biztos a beolvadási folyamatot segítve ésszerűsíti a pénztár működési kiadásait, továbbá gondoskodik a gazdálkodási és könyvviteli nyilvántartások szabályos vezetéséről, valamint a megbízható felügyeleti adatszolgáltatásról.

A Tempo közgyűlése arról döntött, hogy a Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztárba olvadnak be.
Ha a Tempo és a befogadó pénztár küldöttközgyűlése a már megkezdett egyesülési folyamat során időközben meghozza a beolvadáshoz még szükséges döntéseket, a biztos kirendelése az átalakulást megelőző napon megszűnik.
A felügyeleti biztosi feladatokat a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. látja el - derült kia jegybank közleményéből.
A biztos a kirendelés időtartalma alatt átveszi a Tempo igazgatótanácsának feladatkörét annak érdekében, hogy az érintett pénztárak által már elhatározott beolvadásig működtesse az intézményt.
Az MNB jelenlegi hivatalból indított - helyszíni ellenőrzést is magában foglaló - vizsgálatának célja 2019. január 1-jétől az ellenőrzés lezárásának időpontjáig áttekinteni a Tempo nyilvántartásai és adatszolgáltatásai megbízhatóságát, a kimutatott pénztári tartalékok mögötti eszközfedezet meglétét, a működési költségek indokoltságát, illetve a működés fenntarthatóságát.
Az ideiglenes intézkedésre a vizsgálat során feltárt adatok, információk alapján került sor. A jegybank felügyeleti biztos kirendelését  látta szükségesnek ahhoz is, hogy a rendellenes működésében rejlő kockázatok miatt a tagok vagyoni és jogi érdekeinek védelme biztosítva legyen, illetve a tagok öngondoskodási céljait hosszú távon biztosító változások haladéktalanul megvalósuljanak.
A közlemény emlékeztet: a jegybank 2019 februárjában kötelezte a Tempot arra, hogy szüntesse meg jogsértő tulajdonát egy kft.-ben, számolja el az értékvesztést a birtokában lévő vállalati kötvények leértékelése után, és mutassa ki a pénztári egyéni számlákon az árfolyamveszteséget az említett kötvényekkel végzett korábbi ügyletei nyomán. A jegybank a jogszabálysértések miatt akkor 10 millió forintos bírságot is kiszabott a - mérete és kezelt vagyona alapján a pénzügyi rendszerre kockázatot nem hordozó - pénztárra.

 

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)