Az Erste csoport 2020 első három hónapjában 1,229 milliárd euró nettó kamatbevételre és 504,2 millió euró nettó díj- és jutalékbevételre tett szert, a kamatbevétel 5,9 százalékkal, a díj- és jutalékbevétel 3,4 százalékkal emelkedett 2019-hez képest. A közlemény szerint előbbinél elsősorban a cseh, az osztrák és a román leányvállalatoknak, utóbbinál pedig főként az értékpapír-üzletágból, a biztosítási ügyletekből és a vagyonkezelésből származó díjbevételek növekedésének volt köszönhető az emelkedés.

A költség/bevétel ráta 66,8 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 63,0 százalékról.
A bankcsoport mérlegfőösszege 262,9 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 243,7 milliárd euróról. A hitelintézeteknek nyújtott hitelek és más kintlévőségek állománya 24,3 milliárd euróra nőtt a múlt év első három hónapjában elért 22,7 milliárd euróról. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek és követelések állománya idén március végére elérte a 161,1 milliárd eurót, az egy évvel korábbi 151,9 milliárd euró után.
Tovább javult a nem teljesítő hitelek aránya, a bruttó ügyfélhitelek 2,4 százalékát tette ki idén az első negyedévben, míg tavaly év végén még 2,5 százalék volt.
A hitelintézetek által elhelyezett betétek 20,7 milliárd euróra bővültek a a múlt év végén elért 13,1 milliárd euróról, és az egy évvel korábban mért 20,2 milliárd euróról. Az ügyfélbetétek állománya is nőtt - leginkább Csehországban és Ausztriában -, így a vizsgált időszakban 182,2 milliárd eurót tett ki, ami az év végéhez viszonyítva 4,8 százalékos növekedést mutat. A hitel/betét ráta 88,4 százalékon állt idén az első negyedév végén, míg tavaly decemberben 92,2 százalék volt.
Az Erste Group részvényenként 1,5 eurót határozott meg a 2019-es évre jutó osztalékfizetésként. A közlemény szerint a bankcsoport az éves közgyűlését és az osztalékfizetésre vonatkozó döntését 2020 negyedik negyedévére halasztja, hogy pontosabban tudják megítélni a koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági következményeket.
A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a kormányok világszerte különböző fokú társadalmi és gazdasági korlátozásokat vezettek be, ezek hatása miatt az Erste Csoport várakozásai szerint 2020-ban a világ reál-GDP-je a második világháború óta a legnagyobb mértékű visszaesést szenvedi el. Ausztriában és Kelet-Közép-Európában a jelenlegi becslések 4,2 és 7,5 százalék közé teszik a reál-GDP zsugorodásának idei mértékét, ami szintén kedvezőtlenül befolyásolja majd a bankcsoport eredményét és a tőkehelyzetét is.
Mindezek miatt arra számítanak, hogy a bankcsoport nettó nyeresége jelentősen mérséklődik majd 2020-ban 2019-hez képest, továbbá úgy vélik, a kamatbevételek, valamint a díj- és jutalékbevételek is visszaesnek majd.

 

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)