A Bank of England monetáris tanácsa márciusban, a koronavírus-válság elhatalmasodásának kezdetén két, soron kívüli ülésen csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,10 százalékra az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról két lépésben 745 milliárd fontra növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a jegybank brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.
A keretösszegen belül az állampapír-vásárlásokra fordítható részt emelte most a Bank of England 150 milliárd fonttal 875 milliárd fontra (345 ezer milliárd forintra).
A vállalati kötvények vásárlásának 20 milliárd fontos kerete nem módosult, így a mennyiségi enyhítés teljes célösszege jelenleg 895 milliárd font (363 ezer milliárd forint).
A kilenctagú monetáris tanács a 0,10 százalékos alapkamat fenntartásáról és a monetáris enyhítési célkeret 150 milliárd fontos emeléséről egyaránt egyhangúlag döntött.
Az elemzői közösségben teljes volt a konszenzus arról, hogy a Bank of England csütörtökön pótlólagos likviditásinjekciót jelent be, de ennek összegét a legtöbb előrejelzés 100 milliárd fontra valószínűsítette.
A monetáris tanács a döntések bejelentésével egy időben ismertetett új negyedéves pénzügypolitikai jelentésében - amelyet a brit jegybank a korábbi negyedéves inflációs jelentések új formátumú változataként honosított meg tavaly - közölte: várakozása az, hogy a brit hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 11 százalékkal zuhan.
A Bank of England számításai szerint júliusban a GDP-érték 18,5 százalékkal meghaladta az áprilisi mélypontot, ugyanakkor még mindig 11,5 százalékkal alacsonyabb volt a 2019 negyedik negyedévében mért szintnél.
A brit gazdaság a koronavírus-járvány megfékezését célzó, március végén életbe léptetett tavaszi zárlatot példátlan mértékben megszenvedte: februártól áprilisig - vagyis a korlátozások előtti utolsó, illetve az akkori zárlat bevezetése utáni első teljes hónap között - a brit GDP-érték 25 százalékkal zuhant.
A Bank of England csütörtökön ismertetett 49 oldalas negyedéves pénzügypolitikai jelentése szerint a jegybank úgy számol, hogy a hazai össztermék még az idei harmadik negyedév egészében is 7 százalékkal elmaradhatott a tavalyi negyedik negyedévi értéktől.
A monetáris tanács közölte: várakozása szerint a brit GDP-érték 2022 első negyedéve előtt nem haladja meg a tavalyi utolsó negyedévben elért szintet.
Az előrejelzés szerint a munkanélküliségi ráta 2021 második negyedében tetőzik 7,75 százalék körül.
A pénzügypolitikai jelentésben nem szerepel utalás arra, hogy a Bank of England további mennyiségi enyhítési lépésekre készülne, londoni pénzügyi elemzők szerint azonban ez valószínűleg elkerülhetetlen lesz.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics a monetáris tanács csütörtöki bejelentései utáni prognózisában közölte: a Bank of England inflációs és GDP-előrejelzései "kissé túlzottan derűlátónak" tűnnek számára.
A ház várakozása szerint a tizenkét havi infláció még 2022 végén is közelebb lesz a 1,5 százalékhoz, mint a jegybank számára a kormány által kijelölt 2 százalékhoz.
Ebben a környezetben a Capital Economics londoni elemzői 2021-re a mennyiségi enyhítési célösszeg legalább 100 milliárd fontos további emelésével számolnak, és azzal, hogy a jelenlegi 0,10 százalékos alapkamat a következő öt évben nem emelkedik.

 

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)