A Budapesten működő uniós intézet tájékoztatása szerint a 25 országból 212 partner összefogásával megvalósuló 62 új innovációs projekt olyan megoldások kialakításán dolgozik, amelyek közvetlenül a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos kihívások leküzdését célozzák. A vállalkozásokat támogató uniós finanszírozás pedig 145 olyan induló vagy növekvő innovatív vállalkozást segít, amelyek működését megnehezítette a koronavírus-válság.

A támogatásra kiválasztott 207 projekt és vállalkozás innovatív fejlesztése azonnali megoldásokat nyújt több kulcsfontosságú területen, ilyen az egészségügy, a digitalizáció, az élelmiszer-ellátás, a városi mobilitás, vagy a levegőben megtalálható szennyező anyagok csökkentése. A projekteknek 2020 végéig kell megvalósulniuk.

Magyarországon támogatásban részesül mások mellett a biometrikus azonosításon alapuló, készpénz- és bankkártyamentes fizetési megoldásokat fejlesztő PeasyPay Kft. és az egészségügyi adatokat feldolgozó Attributix Kft. Ezen kívül magyar partnerek működnek közre egyebek mellett a nemzetközi együttműködésben megvalósuló Team Discover betegmegfigyelési rendszer kifejlesztésében, valamint a válság közepette segítséget nyújtó önkéntesek koordinálását elősegítő CoVCAP projektben is.
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) uniós szerv, 2008-ban hozták létre Európa innovációs képességének erősítésére.

 

(Forrás:bankszektor.hu, mti.hu/Fotó:pixabay)