A tárca közleménye szerint a bankház malajziai leányvállalata csütörtökön egy New York-i szövetségi bíróság előtt elismerte, hogy megsértette az Egyesült Államok Külföldi Korrupciós Eljárások Törvényét, azaz a korrupcióellenes törvényt, és beleegyezett, hogy 2,9 milliárd dollár büntetést fizessen.
A maláj leányvállalat több mint egymilliárd dollárnyi kenőpénzt fizetett Malajzia és Abu Dhabi tisztségviselőinek jövedelmező üzletkötések fejében.
A visszaélések során a Goldman Sachs leányvállalata három kötvényügylettel mintegy 6.5 milliárd dollár értékben kötvényeket is jegyzett az 1Malaysia Development Berhad (1MDB) nevű malajziai nemzeti vagyonalapnál. A bank az illetményekből több millió dollár hasznot húzott.
"A Goldman Sachs ma elismerte felelősségét magas rangú külföldi tisztségviselők megvesztegetésére irányuló összeesküvésben annak érdekében, hogy az 1MDB-hez kapcsolódó jövedelmező kötvényjegyzéseket és egyéb üzleti megállapodásokat érjen el" - fogalmazott közleményében Brian Rabbitt, az amerikai igazságügyi tárca ügyvezető miniszterhelyettese.
Az eredetileg a térség fejlesztési projektjeinek támogatására létrehozott 1MDB vagyonalap régóta a korrupciójáról híresült el az amerikai politikai és gazdasági szférában. Az Egyesült Államok és Malajzia nyomozó hatóságai szerint az alapot részben pénzmosásra használták, és mintegy 4.5 milliárd dollárt sikkasztottak el. A pénzt a vizsgálatok eddigi eredményei szerint villák, jachtok, luxuscikkek vásárlására költötték.
David Solomon, a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója szintén közleményt adott ki, s ebben a többi között arról írt, hogy "sokat gondolkodott" a bankház üzleti gyakorlatán, és "figyelmesen mérlegeli" a nyomozás eddig feltárt tényeit.
Az első amerikai kommentárok azt hangsúlyozzák: először fordult elő, hogy a neves bankház, illetve egyik leányvállalata elismerte pénzügyi manipulációit és csalásait.
(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó:mti, pixabay)