A közlemény szerint az MTB, mint a Takarék Csoport központi bankja, és az MKB május 15-én írt alá szándéknyilatkozatot egy közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról, amelyhez kedden csatlakozott a BB.

A pénzintézetek a Magyar Bankholding Zrt.-t három egyenlő tulajdonrésszel alapítják meg.
A Takarékbank, az MKB és a BB összesen csaknem 1,9 millió ügyfelet szolgál ki, a hazai bankfiókhálózat közel felét, több mint 920 fiókot működtetik, együttes mérlegfőösszegük megközelíti az 5800 milliárd forintot, amivel Magyarország második legnagyobb bankcsoportjává válhatnak - írták.
A Budapest Bank jelentős lakossági, mikro- és kkv-portfóliója jól illeszkedik a Takarék Csoport és az MKB Csoport ügyfélköréhez, mindenekelőtt a lakossági személyi kölcsönök, hitelkártyák, áruhitelek és gépjármű lízing terén elfoglalt piaci pozíciója, valamint a mikro- és kkv-szektorra szabott standard hitelei révén erősítheti a stratégiai együttműködést. A Budapest Bank csatlakozásával nagyobb piaci jelenlét és versenyképesebb fellépés lehetősége nyílhat meg a résztvevők számára, ami jobban szolgálhatja a gazdaságpolitikai célokat és a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesést követő talpra állást - áll a közleményben.
A Magyar Bankholding Zrt. leendő elnök-vezérigazgatója Vida József, az igazgatóság tagjai Balog Ádám, az MKB Bank elnök vezérigazgatója, Lélfai Koppány, a BB elnök-vezérigazgatója,  Bencze András, Tajthy Attila és Vida József.
Korábbi közlés szerint az alapítási engedély iránti kérelmet május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz.
Az egyesülésről, az együttműködés formájáról a bankok tulajdonosai a későbbiekben nemzetközi szakértők bevonásával döntenek.

(Forrás:bankszektor.hu, mti/Fotó.mti, pixabay)